Skip to main content

Featured

Proton "A better internet starts with Privacy and Freedom"

 Privacy and Freedom, it seems to get more scarce on the internet by the day. every single page you visit, email you receive or video that you watch, all is loaded with trackers to profile you and to follow your steps, most of the time even without you knowing what is happening. Many company's offer free services, however their free offer means you pay with your sometimes sensitive data !! Quote Proton was started in 2014 by scientists who met at CERN and shared a vision of an Internet that puts people first and defends freedom. Our commitment to transparency, open-source software, and rigorous encryption has seen Proton become recommended by the United Nations and used by millions around the world. Most tech companies, whether it’s Google or Apple, define privacy as “nobody can exploit your data except for us.” - We disagree. We believe nobody should be able to exploit your data, period. Our technology and business are based upon this fundamentally stronger definition of privacy, ...

5 Effectieve Redenen om je Windows te Vervangen voor het Veilige Linux

Inleiding

In een wereld waarin technologie een steeds groter deel van ons dagelijks leven wordt, is de veiligheid van onze computers van cruciaal belang.
Veel mensen gebruiken Windows als hun primaire besturingssysteem, maar wist je dat er een veiliger alternatief is?
Linux is een open source besturingssysteem dat niet alleen veiliger is, maar ook gebruiksvriendelijker dan je zou denken.
Zelfs als je nog nooit van Linux hebt gehoord, of als je denkt dat het installeren van een nieuw besturingssysteem een ontmoedigende taak is, is het de moeite waard om verder te lezen.
In deze blogpost ontdek je waarom overstappen naar Linux niet alleen haalbaar is, maar ook tal van voordelen biedt.
We richten ons op distributies die eenvoudig te gebruiken zijn, zoals Ubuntu, Linux Mint en Fedora, en leggen uit waarom ze mogelijk de perfecte keuze voor jou zijn.

Wat is Linux?

Voordat we ingaan op de redenen om over te stappen, is het belangrijk om te begrijpen wat Linux precies is.
Linux is een open source besturingssysteem dat in 1991 werd ontwikkeld door Linus Torvalds.
Het is gebaseerd op de Unix-architectuur en staat bekend om zijn stabiliteit en veiligheid.
Het open source karakter betekent dat iedereen de broncode kan bekijken, wijzigen en bijdragen aan de ontwikkeling ervan.
Maar wees gerust, je hoeft geen programmeerkennis te hebben om Linux te gebruiken.

1. Veiligheid als Prioriteit

Een van de belangrijkste redenen om over te stappen naar Linux is de veiligheid.
Linux is van nature minder vatbaar voor virussen en malware dan Windows.
Dit komt doordat Linux een andere gebruikersstructuur en rechtenbeheer heeft. 

Waarom is Linux veiliger ?

Gebruikersrechten: In Linux hebben gebruikers minder rechten standaard, waardoor schadelijke software moeilijker je systeem kan binnendringen.
Open Source: Omdat de broncode openbaar is, kunnen ontwikkelaars over de hele wereld snel beveiligingsproblemen opsporen en oplossen.
Snelle Updates: Beveiligingsupdates worden sneller uitgerold dan bij commerciële besturingssystemen.

Praktische Tip

Je kunt eenvoudig Linux uitproberen op meerdere manieren zonder dat je ook maar iets aan je huidige systeem hoeft te veranderen.
De methode die ik zelf gebruikt heb was door een Live ISO bestand op een snelle USB-stick te zetten en bij het opstarten een optie mee te geven waarmee ik de gehele installatie in het geheugen kon laden om vervolgens Linux te installeren op dezelfde USB-stick als waar ik de computer mee heb opgestart.
Hoe dit exact gaat staat in mijn andere post I'm thinking about Linux but....HELP
Hoewel dat artikel in het Engels is geschreven kun je het middels de vertaalknop gewoon in het Nederlands lezen.
Je zal merken dat je computer sneller en stabieler werkt, ondanks dat je vanaf een USB-stick draait.

2. Gebruiksvriendelijkheid

Een veelvoorkomend en hardnekkig misverstand is dat Linux moeilijk te gebruiken is, waarvan ik denk dat dit komt omdat mensen niet goed kijken naar wat ze installeren en daardoor in de problemen komen.
Met regelmaat word dit veroorzaakt omdat men in bepaalde groepen onjuist en oneerlijk word geïnformeerd met als resultaat een enorme teleurstelling in Linux.
Ik heb letterlijk berichten gezien waar mensen zonder enig kennis van zaken geadviseerd werd om maar Arch Linux te installeren, wat op zich een hele mooie distributie is, maar dan moet je wel een aardig portie kennis achter de hand hebben, want zonder die kennis is het totaal ongeschikt voor iemand die Linux nog moet gaan ontdekken.
Distributies zoals Ubuntu, Linux Mint en diverse andere zijn ontworpen met de gewone gebruiker in gedachten.

Waarom is Linux gebruiksvriendelijk?

Hoewel de meest doorgewinterde Linux gebruiker zal gaan voor de terminal is er voor mensen die liever iets meer zichtbaars gebruiken ook een optie.
Graphical User Interface (GUI): Veel Linux-distributies hebben een visuele interface die vergelijkbaar is met die van Windows waarmee de overstap naar Linux al een stuk eenvoudiger word.
Softwarebeheer: Met softwarebeheerders zoals ‘Ubuntu Software Center’ kun je eenvoudig programma's installeren en verwijderen.

3. Kostenbesparing

Linux is volledig gratis te gebruiken.
Dit betekent dat je geen licentiekosten hoeft te betalen zoals bij Windows.
Daarnaast zijn de meeste programma's voor Linux ook gratis.
Een ander voorbeeld van kostenbesparing is dat Linux kan draaien op oudere hardware waardoor je dus geen kosten hoeft te maken om een andere computer aan te schaffen.
Een goed voorbeeld hiervan is het gedrag van Microsoft wat een beleid voert dat bepaalde processoren te oud zouden zijn en dus niet meer ondersteund worden, wat in mijn ogen je reinste onzin is en mensen enkel op kosten jaagt.
Je kan het zo gek niet bedenken, maar zelfs voor de oudste computers is er vaak nog een Linux versie te vinden.
Uiteraard kan de hoge leeftijd wat beperkingen opleveren, maar over het algemeen zul je zien dat je met je antieke computer nog aardig wat leuke dingen kunt doen.

Samengevat:

Geen Licentiekosten: Linux is open source en gratis te downloaden en te gebruiken.
Gratis Software: Veel alternatieven voor commerciële software zijn beschikbaar in de Linux-repositories.
Lange Termijn Ondersteuning (LTS): Distributies zoals Ubuntu bieden LTS-versies aan, wat betekent dat je voor een lange periode updates en ondersteuning ontvangt zonder extra kosten.
Geen nieuwe computer hoeven aanschaffen.

4. Ondersteuning door de Linux Gebruikers Community

De Linux-community is een van de meest behulpzame en actieve gemeenschappen in de technologie wereld.
Of je nu een probleem tegenkomt of op zoek bent naar nieuwe manieren om je systeem te verbeteren, er zijn altijd mensen bereid om te helpen.
Forums en Blogs: Er zijn talloze forums en blogs waar je hulp kunt krijgen, zoals op mijn Girl on Linux blog maar, ook bij Ask Ubuntu en Linux Mint Forums en niet te vergeten Reddit.

Documentatie en How-to Gidsen: Naast de enorme hoeveelheid aan handleidingen en documentatie die voorhanden is, zijn er ook veel how-to gidsen beschikbaar die je kunnen helpen bij het instellen van je systeem.
Een Tip van mijn kant is om eens te kijken op PD Drive waar je in de zoekbalk diverse zoekopdrachten kunt geven zoals bijvoorbeeld command line, of Linux bible en zo nog veel meer waarna je gratis een PDF of EPUB bestand kan downloaden en lezen om je kennis te vergroten.

Als je hulp nodig hebt:

Gebruik zoekmachines om antwoorden op je vragen te vinden.
Zoek bijvoorbeeld naar "Ubuntu 24.04.2 how to use the terminal" als je hulp nodig hebt bij het gebruik van de terminal.
Geef in de zoekmachine altijd je besturingssysteem op, dat verhoogt de kans op succes.
Ga je hulp vragen op een website neem dan bepaalde stappen in acht.

Enkel HELP mijn computer doet raar roepen, daar ga je niets mee bereiken, sterker nog het kan geïrriteerde reacties opleveren.

Wil je serieus hulp geef dan informatie over je systeem:

- Welk besturingssysteem heb je

- Welke computer gebruik je, processor, ram

- Wat gaat er verkeerd

- Heb je een (cropped) screenshot ?

- Heb je een deel van een log file waar dit probleem naar voren komt.

- Beschrijf het probleem kort en bondig in duidelijke termen, 

- En schroom niet om aan te geven dat je pas met Linux bezig bent.

Voorbeeld Uit de Praktijk

Toen ik mijn Linux-systeem volledig installeerde en Windows compleet van mijn computer verwijderd had draaide alles in eerste instantie echt top, ik was super blij.
Na twee dagen echter liep ik tegen een nogal vreemd probleem aan waar in eerste instantie even de moed in de schoenen van zakte.
Ik maak gebruik van een 2e monitor en een externe HDD (harddisk) en nu deed de tweede monitor het niet meer zodra ik ingelogd had, en het opstarten duurde gigantisch lang.
Middels Google ben ik gaan zoeken, en kwam er na enige tijd en veel lezen achter dat mijn systeem zocht naar de externe HDD die tijdens de installatie aan stond, maar die nu uit stond, wat er in resulteerde dat het systeem iets verwachtte wat er niet was.
De volledige oplossing laat ik nu even achterwege, maar wat ik wil zeggen, laat je niet uit het veld slaan als er iets verkeerd gaat.

5. Aanpasbaarheid en Personaliseerbaarheid

Linux biedt ongeëvenaarde aanpasbaarheid.
Je kunt bijna elk aspect van het besturingssysteem aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren.
Sterker nog, als je de kennis hebt kan je zelfs volledig je eigen Linux versie bouwen.

Desktopomgevingen:
Kies uit verschillende desktopomgevingen zoals GNOME, KDE, of Xfce om je ervaring aan te passen.
Thema's en Extensies: Pas het uiterlijk van je systeem aan met thema’s en extensies.
Command Line Interface (CLI): Voor degenen die meer willen leren, biedt de terminal een krachtig middel om je systeem te beheren.

Praktische Tip

Begin met een gebruiksvriendelijke desktopomgeving zoals Gnome, Cinnamon of KDE en onderzoek later de mogelijkheden om je systeem verder aan te passen.
Het is in ieder geval mogelijk om je systeem precies zo in te richten zoals jij wil, van de kleurenschema's tot de functionaliteit van de vensters.

Conclusie:

Overstappen van Windows naar Linux kan in eerste instantie ontmoedigend lijken, maar de voordelen zijn duidelijk.
Van verbeterde veiligheid en kostenbesparing tot gebruiksvriendelijkheid en aanpasbaarheid, Linux biedt een solide alternatief voor Windows.
Met de ondersteuning door de Linux gebruikers community sta je nooit alleen.
De actieve gemeenschap helpt je bij elke stap, van installatie tot dagelijks gebruik. Als je nieuwsgierig bent geworden, waarom probeer je dan niet eens een live versie van een Linux-distributie?
Wie weet ontdek je een wereld van mogelijkheden die je nooit eerder had overwogen.

Het is tijd om de sprong te wagen en te ontdekken wat Linux voor jou kan betekenen!

Anousjka

Comments

Popular Posts